Услуги

Професионална консултация

Фирма „Нактайм” предлага на своите клиенти безплатна консултация, и безплатен предварителен оглед на място при избора на климатична система.

При оглед на място, нашият специалист ще Ви консултира професионално с цел най-точен и правилен избор на нужната Ви климатична система.

Няколко основни правила за провеждане на консултация по телефона:

1. Трябва да знаете размерите на помещението, което искате да отоплите / охладите – дължина, широчина, височина.

2. Вида на строителство – тухла, панел, ЕПК или друго.

3. Какво е изложението на помещението – юг, север, изток, запад и т. н

4. Каква е дограмата – дървена, ПВЦ, алуминиева или друга.

5. Има ли допълнителна изолация и каква е тя?

6. Броят и големината на отваряемите прозорци.

7. Дали в помещението има други отоплителни уреди.

8. За кой сезон или сезони искате да ползвате климатика.

9. Колко човека има в помещението.

Въпроси и допълнителна информация можете да получите по телефона или на нашият e-mail адрес.

Проектиране

Фирма Нактайм предлага проектиране на ОВК Инсталации за бита и промишлеността. Можем да изгонвим за Вас индивидуални идейни проекти, чиято основна концепция е изграждане на ОВК инсталации, които позволяват изготвянето на прединвестиционно планиране. Също така технически проект, който е необходим за озаконяване на обекта и работни проекти, изготвени според вижданията и желанията на клиента.

Нашите проекти имат за цел постигането на идеален комфорт при минимални енергийни разходи. Изготвяните от нас проекти се базират на машините и системите на водещи лидери в бранша.

За да бъде изготвен проект е необходимо да ни изпратите чертежи на Autocad, също и разяснение какво точно искати и как го искате. Ако имате предпочитания към производител, марка, модел или други е хубаво да бъдат описани и следователно съгласувани с колега проектант.

Бърз и Качествен монтаж

Преди извършване на монтажа, се извършва оглед на помещението при който да се предвиди местоположението на вътрешното и външното тяло, както и всички останали подробности, свързани с монтажа се уточняват предварително.

Стандартният  монтаж се състои в следното: 

1. Определяне местоположението на вътрешното и външното тяло. Местоположението на телата се определя предварително при направа на оглед от наш представител, като при него се уточняват всички допълнителни подробности;

2. Транспортиране на климатика и монтажните инструменти и материали до обекта;

3. Инсталиране на монтажен кит включващ: медна тръба за ниско и високо налягане до 3 м., термо изолации до 3м, отводняваща гофрирана тръба /дренажна тръба/ до 4 м. За отвеждане на на конденза от вътрешното и външно тяло, свързващ кабел ШВПС 4х1,5 – до 4 м.,  изолирбанд, бандажна лента, щепсел, стойка за вътрешното тяло, комплект стойки за външното тяло, дюбели за тухла / бетон, кабелни връзки, болтове и шайби.

4. Монтаж на вътрешно тяло:

Фиксиране стойката на вътрешното тяло с дюбели за стената /пробиване на отвори в стената за тях/;

Пробиване на отвор в стената за свързване на вътрешното с външното тяло.

5. Монтиране на тръбния сноп (включващ: медна тръба високо и ниско налягане с термоизолация, свързващ кабел и дренажна тръба) към вътрешното тяло /в зависимост от тръбния път/.

6. Пускане на захранващ кабел /в зависимост на кое от телата е захранването/.

7.  Монтаж на външно тяло:

Захващана на стойките външното тяло за стената и свързване на тръбния сноп /вътрешно с външно тяло/. Вакуумиране на системата и включване на климатика.

8. Отчитане и вписване на работните параметри в гаранционната карта, която пристига заедно с климатика.

9. Обучаване на клиента за работа с климатика, съгласно инструкциите за експлоатация. Всеки климатик е придружен с Инструкция за експлоатация на Български език.

Важно!!! При избора на местоположението на телата на климатичната система, винаги трябва да се съобразяваме и с достъпността при последващо сервизиране. Рисконо достъпните места са особено опасни през зинмия период!

Сервиз

Фирма НАКТАЙМ предлага сервиз на следните производители: Airwell, Hokkaido, Fujitsu General, Daikin, LG, Toshiba, Panasonic, Midea и Starway. Потърсете ни на телефон 02/962 71 71 всеки ден, дори и по празници и ние ще Ви посетим до 24 часа в удобно за Вас време.

Шум от климатика

Това не винаги е повод да извикати сервизен техник. Когато климатика работи в режим отопление пласмасовите части в него се нагряват и се разширяват, затова издават този пукащ шум.

Неприятна миризма

Причините за неприятната миризма могат да бъдан много:

– например непочиставани филтри;

– помещението е твърде замърсено /има прах/;

– в помещението се пуши. Проверете филтрите. Има случаи в които допълнителните филтри на климатика след определено време изпускат неприятна миризма и трябва да бъдат подменени с нови.

Климатикът не работи

Преди да повикате сервизната група, моля направете следните проверки:

– Проверете батериите на дистанционното дали не са изтекли;

– Проверете дали климатика е включен в захранващата мрежа;

– Проверете дали предпазителите

– Проверете режима на работа, който е зададен.

Как да избера своя климатик?

Един от най-важните параметри, при избора на климатик преди още да се спрете на точно определен модел е до каква външна температура очаквате той да работи ефективно. Тази информация е необходима, тъй като мощността, която климатика отдава в помещението зависи от външната температура. Тази мощност трябва да бъде изчислена за най-тежкия случай, т.е. при най-ниска околна температура.

Двете неща които трябва да съобразите са:
Колкото по ниска е температурата отвън, толкова по-големи са топлинните дагуби от помещението – съответно имате нужда от повече топлина! В същият момент мощността на вашия климатик намалява. Това е така, защото при работата си климатика взима топлина отвън и я премества вътре (при всички случай при 0 градуса има повече топлина отколкото при минус 10, въпреки, че и при минус 20 има топлина, но тя е значително по малко).

Ефективността на климатика е доста важен параметър, защото от нея зависи месечният разход на електо енергия.

Климатиците се делят на:
Конвенционални – тези климатици не променят мощността, която отдават;
Инверторни – тези климатици променят мощност си плавно, което им дава възможност да работят в оптимален режим.
DC инверторни – това е разновидност на инверторния климатик чийто компресор е по-високо ефективен, което се отразява като повишаване на ефективността на цялата машина и намаляване на консумираната електроенергия.

Оценка на мощността на климатик

След като се има предвид горе описана информация можем да определим мощността на климатика, който ни трябва. Тъй като по стандарт топлинната мощност на всички климатици се обозначават във единицата BTU (British Thermal Unit- \“английска единица за топлина\“) е добре да знаете каква е връзката с добре познатите киловати. Формулата е следната:
1000 BTU = 0.293 kW

Това означава, че ако са ви необходими приблизително 3 kW отоплителна или охлаждаща мощност на час, то климатикът който ви трябва е 10 000 BTU / час. Тук е много важно да споменем, че мощността която обозначава завода поризводител е постижима при точно определени условия. Стандартните условия при които се измерва мощността на съвременните климатици са:

За съжаление ние не можем да контролираме температурата на външния въздух, което неминуемо довежда до промяна на количеството топлина което климатика може да отдаде. Тази промяна обикновено е към намаляване на мощността, и поради тази причина мощността на климатика трябва така да бъде изчислена, че дори и при по-ниски температури навън и въпреки намаления топлинен капацитет той да успява да поддържа зададената от Вас температура в стаята.

Точната стойност на мощността при по-ниски температури от + 7 °C обикновено се дава от производителя и е въпрос на инженерно изчисление, но като цяло голяма част от климатиците работят на 80 % от мощността си при – 7 °C температура на външния въздух.

Отново бихме искали да ви напомним, че тези оценки не винаги са валидни – съществуват климатици, които имат по-голям топлинен капацитет при ниски температури – но само добър специалист може да го установи.

Полезна информация

Търсите климатик? Но незнаете какъв точно да бъде той! Ние ще Ви улесним с нашите съвети! Ето на кои параметри и функции да обърнете внимание:

1. Йонизация – за тази така наречена „Екстра“ се говори твърде малко. Много малко се знае за полезното действие на йонизацията. На кратко: чрез йонизацията се постига освежаване на въздуха, намаляване на праха, ускорява се асимилацията на витамини, подобряват се рефлексите и се увеличава концентрацията.

2. КПД – коефициент на полезно действие /или още по познат като коефициент на трансформация/: колко кубически метра на час въздух се обработва през климатика. Това е характеристика, която отразява ефективността на системата, служеща за преобразуване на енергия. Определя се като съотношението между изходящата полезна енергия и енергията, подадена към системата. Колкото по-високо е КПД, толкова по-качествен е климатикът.

3. Здравето е на първо място, но малко са онези, които купувайки си климатик са запознати с „модерните“ болести, причинени от бацилите и бактериите, които се развиват в климатиците. Освен това, ако не спазваш правилото за не по-голяма температурна разлика от 6-7 градуса вън/вътре, то има голям шанс да настинете по-бързо, от колкото сте подозирали.

4. Поддръжката на климатика от клиента – се изразява в почистването на филтрите веднъж месечно. Филтрите се почистват според указанията в енструкциите за експлоатация. Също много важен фактор за това колко често да се почистват е и факта колко прашно е в помещението и дали вътре се пуши. Различните фирми предлагат различни филтри.

5. Шум – Шум под 35 db (А) не би следвало да Ви дразни. Имайте предвид, че някои  модели климатици, може да са доста тихи, но когато започнат да разскрежават издават много висок шум като тракане, който е способен да Ви събуди.

Стандартни функции на климатика:

Всички сплит системи имат дистанционно управление, течно-кристален дисплей и десетина стандартни функции:
Охлаждане и отопление
Венитилация – режим, при които работи само вентилаторът на вътрешното тяло, без да е включен компресора. Използва се за циркулация на въздуха: през зимата затопления въздух се издига, а ниско по пода е студено и е необходимо да се изравни температурата;
Авроматичен рестарт – след спиране и възстановяване на захранването климатика продължава работа в последно зададеният му режим;
Автоматичен режим – климатика работи, за да поддържа предварително зададена температура;
Изсушаване – по принцип сушенето на въздуха съпътства охлаждането, влагата от топлия въздух попадайки върху студения радиатор на вътрешното тяло кондензира и се отвежда през дренажната тръба във вид на вода;
Почистване на въздуха – пред топлообменника във вътрешното тяло се монтират един или няколко филтъра първия от които е за грубо почистване от прах, като неговата роля е по-скоро да предпазва вътрешните части на климатика. Освен него се монтират електростатични, финни, обезмирисяващи, антибактериални, йонизиращи и други филтри. Важно е, че нормалната експлоатация е между 6 месеца и 2 години, след което те трябва да се сменят;
Скорост на вентилатора – различните климатици имат различни скорости на вентилатора на вътрешното тяло (от 3 до 5). В автоматичен режим климатика подбира скорост на вентилатора в зависимост от температурата, която е зададена да поддържа;
Посока на въздушния поток – климатика има възможност да насочва въздушната струя във вертикална и в хоризонтална посока с помощта на управляеми жалюзи с няколко фиксирани положения. Хладния въздух трябва да се насочва хоризонтално напред за да не духа директно към хората, а топлия въздух надолу, тъй като той после се издига;
Таймер за включване и изключване – с помощта на часовника за реално време, може да се зададе режим на автоматично пускане и спиране на климатика;
Нощен режим – при включване на този режим климатика работи с най-ниски обороти на вентилатора и плавно намалява или увеличава температурата в помещението с 2-3 градуса за няколко часа (счита се, че това е полезно за съня);

Климатизация, отопление и вентилация